01.10.2019

İl Müftüsü Aşır Durgun'un Camiler ve Din Görevlileri Haftası Mesajı

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1986 yılından beri 1-7 Ekim tarihleri arasını “Camiler Haftası”, 2003 yılından beri de “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”  olarak kutlana gelmiştir.

İslam tarihi boyunca şehirler cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla cami, şehrin merkezini belirler, şehir planının kurucu öğesidir ve şehir caminin etrafında şekillenir. Çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişir. Camideki tevazu iş hayatına, merhamet aile hayatına, şefkat insan ilişkilerine yansır. Caminin bireye kazandırdığı adalet, merhamet, yardımlaşma gibi ahlaki değerler şehrin huzurunu ve güvenini sağlar."

"Bugün en önemli meselelerimizden birisi, cami tasavvurumuzu ve planlamamızı, acil olarak, yeniden ele almamız gerektiğidir. Camilerimiz, mutlaka şehirlerin dokusuna ve nüfus yoğunluğuna uygun, sosyal din hizmetleri, kadın, çocuk, engelli, yaşlı bireyler göz önüne alınarak planlanmalıdır. Camiler artık bir kültür merkezi olarak da düşünülmeli ve bu işlevi yerine getirecek mekânlarla beraber inşa edilmelidir. Diğer yandan camilerin bireyi ve toplumu güzelleştiren işlevselliğini yeniden güçlendirmeliyiz. Caminin temsil ettiği tevhit, birlik, beraberlik, samimiyet, kardeşlik, paylaşma, tevazu gibi değerlerin bireysel ve toplumsal hayatımızda daha etkin olması için gayret sarf etmeliyiz."

Camilerimiz, çevresine estetik güzellik kazandıran görüntüsüyle, manevi değerler kazandıran işleviyle, şerefelerden yükselen ve kendi varlık sebeplerini hatırlatan ezan sesleriyle insanlarımıza Mescid-i Haram’ın ve Mescid-i Nebevi’nin birer şubeleridir. Buralarda sevgi vardır, yardımlaşma vardır, sıkıntılar karşısında beraber ağlama beraber gülme vardır. Ellerin beraber açıldığı, duaların beraberce yapıldığı, Allah’ın evleridir. Cami Görevlilerimiz de, camilerin, cemaatinin ve toplumun huzur ve mutluluğuna katkısı küçümsenemez. Toplumumuzda temel insani ve ahlaki değerlerin yaşamasına, toplumumuzun manen yükselmesine önemli katkılar sağlayan, samimi davranış ve güler yüzleriyle gönlünü bütün insanlara açan, hikmet dolu sözleri, dinlendirici hoş sohbetleriyle büyük, küçük herkesin gönlünü kazanan ve din hizmetlerini en güzel bir şekilde sunmaya gayret eden din görevlilerimizi, camilerin yapımı ve yaşatılmasında emeği geçenleri kutluyorum.